ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ αρ. 6/10-11-2020

Προς: Άπαντα τα υπό την Αιγίδα και την Δικαιοδοσία ημών Φιλοσοφικά Εργαστήρια

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ αρ. 6/10-11-2020

 

Φίλτατοι αδελφοί μου Μυστικοί Διδάσκαλοι

Τα επιβεβλημένα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης και μετακινήσεων, που για την προστασία της υγείας από την πανδημία εισηγείται η επιστημονική κοινότητα και εφαρμόζει υπεύθυνα η πολιτεία, έχουν εκ των πραγμάτων καταστήσει αδύνατη την όποιας μορφής φυσική επαφή μεταξύ μας. Μοναδική δυνατότητα επικοινωνίας μας οι τηλεδιασκέψεις με ηλεκτρονικά μέσα. Ατελές υποκατάστατο των κανονικών εργασιών μας που όλοι μας νοσταλγούμε, με τα Τυπικά των βαθμών μας, τις αδελφικές αγκαλιές και ασπασμούς και τον σχηματισμό της Τεκτονικής αλύσου. Επικοινωνία που την συνιστά το Ύπατο Συμβούλιο, την εγκρίνει και την ενισχύει με την συμμετοχή των μελών του, τόσο σε επίπεδο Φιλοσοφικών εργαστηρίων, όσο και ευρύτερα με συμμετοχή περισσοτέρων, εντός και εκτός της επικράτειας.

Το διαρρεύσαν εννεάμηνο της πανδημίας, οι υπηρεσίες του Υπάτου Συμβουλίου λειτουργούσαν κανονικά στα γραφεία μας, διεκπεραιώνοντας τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και την επικοινωνία μας τόσο με τα εργαστήρια και τους αδελφούς μας όσο και με τα αδελφά Ύπατα Συμβούλια της οικουμένης. Ακόμα και τα διαστήματα, όπως το παρόν, που η πολιτεία, επιβάλλει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων κοινωνικών αποστάσεων και κινήσεων, η λειτουργία τους συνεχίζεται με εξ αποστάσεως εργασία.

Η Μεγάλη Γενική Γραμματεία μας παράλληλα ασχολείται με το σημαντικό έργο της επικαιροποιήσεως των μητρώων των Φιλοσοφικών Εργαστηρίων και του εκσυγχρονισμού της επικοινωνίας τους. Έργο που απαιτεί την συνεργασία και την αρωγή όλων, όπως θα εξειδικευτεί με Εγκυκλίους του Υπάτου Συμβουλίου. Ο όγκος του έργου αυτού, το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε σημαντικά. Αφορά την πύκνωση των Κοιλάδων και την αύξηση του αριθμού των υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου Φιλοσοφικών Εργαστηρίων.
Πρόκειται για επανενεργοποιήσεις και εισδοχές αγαπημένων αδελφών μας, ενεργών μελών Σεπτών Στοών υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, που την τελευταία πενταετία δεν φοιτούσαν στα Εργαστήριά μας.

Οι αδελφοί μας, είτε επιλέγουν να φοιτήσουν σε Φιλοσοφικά Εργαστήρια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου, είτε μετά την επανενεργοποίησή τους, αιτούνται την αφύπνιση παλαιών ή την ίδρυση νέων, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς μας.

  • Ενδεικτικά το Ύπατο Συμβούλιο είχε την ευτυχία να εγκρίνει τους τελευταίους μήνες:
  • Την επανενεργοποίηση, ως τακτικών μελών Φιλοσοφικών Εργαστηρίων υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου, 223 αδελφών.
  • Την αφύπνιση της Στ.: Τελ.: «Πλούτων» αρ. 33, εν Κοιλ.: Πύρνας & εν Αν.: Κηφισιάς, μετά από αίτηση 16 αδελφών Μυστικών Διδασκάλων
  • Την ίδρυση του Υπερτ.: Περιστ.: « Αγάπη» αρ. 11, εν Κοιλ.: Πύρνας & εν Αν.: Κηφισιάς, μετά από αίτηση 40 αδελφών Ιπποτών Ροδοσταύρων
  • Την ίδρυση της Στ.:Τελ.: «Νικόλαος Καζαντζάκης» αρ. 36, του Υπερτ.: Περιστ.: «Βιτσέντζος Κορνάρος» αρ. 37 και του Αρείου Πάγου «Κωνσταντίνος Καζαμιάκης» αρ. 22, εν Κοιλ.: Τρίτωνος & εν Αν.: Ηρακλείου, μετά από αίτηση 22 αδελφών Μυστικών Διδασκάλων
  • Την ίδρυση της Στ.: Τελειοπ.: «Υπό την Δάφνην και την Ελαίαν» αρ. 37 και του Υπερτ.: Περιστ.: «Το Μυστικόν Ρόδον» αρ. 38, εν Κοιλ.: Ιλισού & εν Αν.: Αθηνών, μετά από αίτηση 22 αδελφών Μυστικών Διδασκάλων
  • Την ίδρυση του Αρείου Πάγου «Κνακεάτις Άρτεμις» αρ. 21, εν Κοιλ.: Μαντινείας & εν Αν.: Τριπόλεως

Καλωσορίζουμε τους αγαπητούς μας αδελφούς, τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους στον Ελευθεροτεκτονισμό και τους καλούμε να εργαστούμε ενωμένοι με αγάπη, ώστε να δικαιωθεί η επιλογή τους.

Η ενίσχυση που προσφέρουν στον ΑΑΣΤ με την επανενεργοποίηση τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη. Μέσα δε στην καταχνιά της δύσκολης σημερινής συγκυρίας αποτελεί φωτεινό οιωνό αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η ενδυνάμωση του Τάγματός μας με την πύκνωση των Κοιλάδων μας δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά προϋπόθεση και μέσον για την επίτευξη του σκοπού μας, του Μεγάλου Έργου μας. Έργο που υπαγορεύεται, επιβάλλεται και συνοψίζεται στην επιταγή των τυπικών μας «Να είμεθα ενωμένοι, όπως καταστώμεν ισχυρότεροι, ίνα βοηθώμεν τους χρείαν έχοντας». Στο προσκλητήριο για συστράτευση υπέρ του Ιερού αυτού σκοπού δεν περισσεύει κανείς. Άπαντες απαραίτητοι και πολύτιμοι.

Το ζοφερό διάστημα της πανδημίας, που για το σύνολο της κοινωνίας μας ήταν γεμάτο μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες, για τους «χρείαν έχοντας» συνανθρώπους μας, οι δυσκολίες αυτές ήταν και είναι δραματικές και συχνά τους θέτουν αντιμέτωπους με το φαιό φάσμα της επιβίωσης.

Το Ύπατο Συμβούλιο, η Τεκτονική Ένωση, Εργαστήρια και μεμονωμένοι αδελφοί, αντιλαμβανόμενοι σαν αμείλικτο καθήκον την παραπάνω επιταγή, προσπαθούν να την μετουσιώσουν σε πράξεις αλληλεγγύης. Αξιοποιώντας τους αναπόφευκτα μειωμένους πόρους και προσφορές εργαστηρίων και αδελφών, έχουν επιδοθεί σε έργα αρωγής «χρείαν εχόντων» όπως :

1. Ενίσχυση:

α) του Ορφανοτροφείου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Παίδων Τούμπας Θεσσαλονίκης «Η ΕΛΠΙΣ»

β) του Οίκου Ευγηρίας «ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» στην Ξάνθη

γ) του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ» στον Πειραιά δ) του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ «Η ΕΛΠΙΔΑ» στον Σκαραμαγκά και στην Φυλή ε) του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ «η Αγία Φιλοθέη»

στ) τουΛυρείου Παιδικού Ιδρύματος

ζ) Σχολείων ακριτικών περιοχών

η) του Βρεφονηπιακού Σταθμού μονογονεϊκών οικογενειών κ.ά.

2. Προσφορά σχολικών τσαντών και γραφικής ύλης σε μαθητές Σχολείων και Ιδρυμάτων ΑΜΕΑ της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Θράκης και των Δωδεκανήσων.

3. Ενίσχυση του έργου του ΕΟΔΥ και προσφορά μασκών σε νοσοκομεία και ιδρύματα.

Φίλτατοι αδελφοί μου Μυστικοί Διδάσκαλοι, η προσφορά προς στον συνάνθρωπο δεν αποτελεί για τον Τέκτονα πράξη προς επιβράβευση, αλλά απλή εκδήλωση καθήκοντος. Η αναφορά στα έργα αλληλεγγύης, απαλλαγμένη από κάθε πρόθεση προβολής ή έπαρσης, γίνεται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση, που αποτελεί δικαίωμα και καθήκον του κάθε Αδελφού. Δικαίωμα να έχει γνώση του Έργου μας και καθήκον να το προβάλλει, ώστε να αναγνωριζόμαστε από αυτό στην κοινωνία και να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Συνοψίζοντας επαναλαμβάνω πως η αγκαλιά μας είναι διάπλατα ανοικτή σε όλους ανεξαιρέτως τους αδελφούς μας Διδασκάλους, ενεργά μέλη Σεπτών Στοών υπό την αιγίδα της ΜΣΤΕ. Πρώτιστο καθήκον μας είναι να εγκύπτουμε στις ανάγκες και τα προβλήματα των αδελφών μας, ενδυναμώνοντας κάθε κρίκο της Τεκτονικής αλύσου, αφού η συνολική της αντοχή ταυτίζεται με την αντοχή του πλέον αδύναμου κρίκου της. Επόμενο καθήκον μας, με συνεκτική ουσία την αγάπη, να ενωθούμε με όλους τους αδελφούς μας, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας και να διατηρήσουμε την ενότητα αυτή πάση θυσία. Υπέρτατο δε καθήκον και προορισμός μας, η προσφορά στους αδυνάμους, στην κοινωνία και στην πατρίδα μας.

Περαίνοντας ενώνω την ελπίδα μου και τις ευχές μου με αυτές των μελών του ΥΣ και όλων των αδελφών, ώστε η δύσκολη αυτή περίοδος να τερματιστεί το συντομότερο.

Μέχρι την αυγή της φωτεινής αυτής ημέρας, ας παραμένουμε υπεύθυνοι, ενωμένοι, αγαπημένοι και υγιείς.

Με αδελφική αγάπη

Ευάγγελος Α. Μπινιάρης, 33°

Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης

 

Τηλ: +30 2108823440| Fax: +30 2108811175 | Αχαρνών 19, 10438 Αθήνα | Email: aasr@supremecouncilforgreece.gr
www.supremecouncilforgreece.gr