header gr

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ YMT αρ. 3

header gr

 

biniaris 1

 

 

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ αρ. 3/24-3-2020

Αδελφοί μου Σεβάσμιοι Μυστικοί Διδάσκαλοι

Με την ευκαιρία της 199ης επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας, εν μέσω της καινοφανούς παγκόσμιας κρίσης που βιώνουμε, με την άμεση απειλή της υγείας μας, ατομικής και των οικείων μας και με συνείδηση της περιορισμένης  δυνατότητας παρέμβασης σε τέτοια προβλήματα ασύμμετρου μεγέθους, επιτρέψατέ μου να σας καταστήσω κοινωνούς κάποιων σκέψεών μου.

Το 1821 οι Έλληνες, ένα μικρό ορθόδοξο χριστιανικό έθνος, επαναστάτησαν εναντίον της τεράστιας αλλόδοξης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμάχων της, τα συνασπισμένα ισχυρά βασίλεια της Ευρώπης (Ιερά Συμμαχία), με αίτημα την ελευθερία του και διακύβευμα την ύπαρξή του. Σημαντική η συμβολή των Τεκτόνων αδελφών μας με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, με ηγετική δράση στον αγώνα όπως μεταξύ άλλων του Θ. Κολοκοτρώνη και του Α. Μιαούλη, με την διπλωματική υποστήριξη Τεκτόνων, όπως του Ι. Καποδίστρια και την στήριξη ξένων φιλελλήνων Τεκτόνων. Μετά έναν σχεδόν δεκαετή άνισο αγώνα με αμέτρητες θυσίες, νικηφόρες μάχες και ήττες, εμφύλιες συγκρούσεις και στιγμές μεγαλείου, το μικρό αυτό αλλά ιστορικό Έθνος, κατέκτησε την ελευθερία του για ένα γεωγραφικό τμήμα του.

Η πρόκληση για συγκρίσεις με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και τον ρόλοπου καλείται να διαδραματίσει ο Τεκτονισμός είναι προφανής αλλά και αδόκιμη.

Ο σημερινός εχθρός απειλεί κράτη, φυλές, θρησκείες, κοινωνικές τάξεις, οικογένειες, αδελφότητες και άτομα ανεξαρτήτως μεγέθους και σπουδαιότητας. Δεν διακρίνει διαχωριστικές γραμμές και σύνορα, με συνέπεια η όποια αντιπαράθεση από τις υφιστάμενες χωριστικές δομές της ανθρωπότητας να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός, ένας θεσμός πανανθρώπινος που από την ίδρυσή του διακήρυξε την υπέρβαση των διαχωρισμών αυτών, διαθέτει το ηθικό και συγκριτικό πλεονέκτημα για να διεξάγει έναν ακόμα νικηφόρο αγώνα απέναντι στην ασύμμετρη και αόρατη απειλή, στο πλευρό του ανθρώπου.

Δύναται και οφείλει να προσφέρει, εμπνέοντας στα μέλη του, και αυτά με την σειρά τους στην κοινωνία και στην πατρίδα τους, υπομονή, αλτρουισμό, συγκροτημένη σκέψη και προσήλωση στο καθήκον με αίσθημα ευθύνης, με προμετωπίδα το απόφθεγμα του αδελφού μας Ν. Καζαντζάκη «Εγώ θα σώσω τον κόσμο, αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω».

Να συνδράμει στην απαλλαγή των συνανθρώπων μας από κάθε αδικαιολόγητο φόβο, αμφιβολία, παραπληροφόρηση, συνωμοσιολογία και αμφισβήτηση που αποτελούν την Πέμπτη φάλαγγα και κακούς συμβούλους σε έναν καθημερινό άνισο αγώνα επιβίωσης απέναντι στον, εν πολλοίς, άγνωστο και αόρατο εχθρό. Ο αγώνας απαιτεί υπομονή, θυσίες, προσφορά και αυταπάρνηση, αυτά που, όπως έχουμε διδαχθεί κατά την εισδοχή μας, αν για τους συμπολίτες μας αποτελούν σπάνιες αρετές για τον Τέκτονα δεν είναι παρά απλή εκδήλωση καθήκοντος. Στον πόλεμο αυτόν θα κερδίσουμε και θα χάσουμε μάχες.

Αδελφοί μας Τέκτονες, ανά την υφήλιο και στην πατρίδα μας, με αυταπάρνηση, δίνουν μάχες στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, στους δρόμους από την θέση ευθύνης που τους έχει οριστεί και την τιμούν σαν γνήσια τέκνα του Φωτός. Πολλοί θυσιάζονται στον βωμό του καθήκοντος. Εμείς οι λοιποί και περισσότεροι, δεν δικαιούμαστε να μείνουμε θεατές και σχολιαστές των γεγονότων. Χρέος μας είναι να δώσουμε τις δικές μας καθημερινές μάχες.

Πρώτιστο καθήκον μας, αποτελεί η έγκυρη ενημέρωσή μας, η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών υπευθύνων επιστημόνων και η δια του παραδείγματός μας παραίνεση του περιβάλλοντός μας, άμεσου και ευρύτερου. 

Δεύτερο καθήκον μας είναι η επικοινωνία με τους αδελφούς μας και τους συνανθρώπους μας. Η σύγχρονη τεχνολογία, μας παρέχει πλείστες όσες  δυνατότητες επικοινωνίας, είτε κατά μόνας, είτε ομαδικής, η οποία φυσικά είναι αδύνατον να υποκαταστήσει τις εργασίες μας που, για προληπτικούς λόγους και συμμορφούμενοι με τις επίσημες υποδείξεις, διακόψαμε και είναι εξ’ ορισμού βιωματικές, αλλά είναι η μόνη εφικτή μάχη που οφείλουμε να την δώσουμε και να την κερδίσουμε.

Κερδισμένη θα είναι η μάχη αυτή όταν επικοινωνήσουμε έστω και με έναν αδελφό μας, και αφού πληροφορηθούμε για ενδεχόμενες ανάγκες του, τον συνδράμουμε, ακόμα και μόνο με την συνομιλία μαζί του, την αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων και μοιραστούμε το φορτίο του. Διαρρηγνύοντας την φαιά σφαίρα της απομόνωσης αμφοτέρων, καθιστούμε αλλήλους ενεργούς πολεμιστές στον αγώνα τον καλόν, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη υποσχεθεί ενώπιον των αδελφών μας με την δεξιά επί της Βίβλου.

Η επικοινωνία αυτή και η προτροπή για επέκτασή της σε ευρύτερους κύκλους που να περιλαμβάνουν και αδελφούς που είτε έχουν αποστασιοποιηθεί, είτε ευρίσκονται λόγω συνθηκών και συγκυριών σε διαφορετικούς χώρους, η πειστική διαβεβαίωση του ειλικρινούς ενδιαφέροντός μας προς αυτούς σαν μέλη της ενιαίας αδιαίρετης αδελφότητάς μας, ενόψει του κοινού κινδύνου, είναι το ισχυρότερο όπλο μας στον αγώνα αυτόν. Προάγει την συνοχή και την ενότητα μεταξύ μας.

Όπου αυτή η ενότητα έχει διασαλευτεί, όπου προσωπικές διαφορές ή άλλες έχουν σπείρει την διχόνοια μεταξύ μας, απαλλαγμένοι από κάθε μισαλλοδοξία και μικροψυχία ας την επαναφέρουμε και ας την σφυρηλατήσουμε. Τα μικρά που μας διαίρεσαν κάποτε, φαντάζουν ακόμη μικρότερα αυτή την δύσκολη στιγμή και εντελώς ασήμαντα ενώπιον του Μεγάλου χρέους μας. Να δώσουμε αυτόν τον αγώνα ενωμένοι και να νικήσουμε.

Είθε αυτό να είναι το κέρδος και η παρακαταθήκη που θα αποκομίσει η Αδελφότητά μας, σφυρηλατώντας τους δεσμούς μας μέσα σε αυτή την δύσκολη εποχή, ώστε να αντικρύσουμε το λυκαυγές με άρρηκτη την Τεκτονική μας άλυσσο. 

Δέξασθε επί τούτοις τους Αδελφικούς ημών ασπ:. ασπ:. δια των Ι:.Ι:.Α:.Α:.

 

Ευάγγελος Α. Μπινιάρης, 33°

bibiaris shmata

Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης