ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 200 ΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

Οι Έλληνες Τέκτονες μέλη του Α:.Α:.Σ:.Τ:.
τιμούν την 200η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας

 

Τα  αδελφά Ύπατα Συμβούλια του Α:.Α:.Σ:.Τ:. δια την Ελλάδα και δια την Κύπρο συνδιοργανώνουν σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων με θέματα που αφορούν στην συμμετοχή και την θυσία των πατριωτών μας , μεταξύ των οποίων και αδελφών μας Τεκτόνων στον αγώνα για την απελευθέρωση και την δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους .

Σε πνεύμα Εθνικής ενότητας  και πνευματικής ανάτασης, προέδρευσαν  ο Υ:.Μ:.Τ:. δια την Ελλάδα Κραταιότ:. αδ.  Ευάγγελος Μπινιάρης και ο Υ:.Μ:.Τ:. δια την Κύπρο Κραταιότ:. αδ.  Πάμπος Χαραλάμπους 33ο  στις δύο πρώτες πανηγυρικές τηλεδιασκέψεις  στις 24/4/21 και 31/4/21 παρουσία 390 και 300 αδελφών Μυστικών Διδασκάλων αντίστοιχα.

Ο  Υ:.Μ:.Τ:. δια την Ελλάδα Κραταιότ:. Αδ.  Ευάγγελος Μπινιάρης κηρύσσοντας την  επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων ανέφερε:

« Πρόκειται για την ιστορική επέτειο ενός αγώνα, μιας Επανάστασης που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί στον αιώνα τον άπαντα κάθε ελεύθερο πνεύμα και οπωσδήποτε εμάς τους Έλληνες Τέκτονες. Η Επανάσταση του 1821  δεν είναι η μοναδική στην εποχή της. Ιδεολογικό υπόβαθρο όλων, ο διαφωτισμός και οι ουμανιστικές θεωρίες που επικρατούν στους κύκλους των διανοουμένων της Ευρώπης.
Τέκτονες οι πρωταγωνιστές τους. Αίτημά τους, είτε η κατάργηση της φεουδαρχίας και η άνοδος της αστικής τάξης  (Γαλλική ) είτε η  απαλλαγή από την αποικιοκρατία (Βόρειου και Νοτίου Αμερικής ).

Η Επανάσταση του ΄21 είναι  η εξέγερση ενός ολόκληρου έθνους σύσσωμου , ανεξάρτητα από ταξική, οικονομική κατάσταση και μορφωτική κατάσταση.  Με ένα και μοναδικό αίτημα  την Ελευθερία του και έτοιμο να πληρώσει οποιοδήποτε κόστος. «Ελευθερία ή θάνατος» το σύνθημα .  Ενός έθνους με ιστορία και προγόνους που αποτέλεσαν την κοιτίδα του ουμανισμού και του διαφωτισμού. Αυτή ήταν και η αιτία που στον αγώνα συν στρατεύτηκαν και θυσιάστηκαν τόσοι πολλοί επιφανείς και απλοί μαχητές φιλέλληνες που ενέπνευσε διάσημους ποιητές ,συγγραφείς,  ζωγράφους  και μουσικούς.

Δεν ήταν η πρώτη εξέγερση. Είχαν προηγηθεί 123 εξεγέρσεις που πνίγηκαν στο αίμα. Το 1821 η επανάσταση επέπρωτο να επιτύχει. Η  συγκυρίες αρνητικές, με την Ιερά Συμμαχία παντοδύναμη να στηρίζει τις αυτοκρατορίες, τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης να έχουν ηττηθεί κατά κράτος μαζί με  τον Ναπολέοντα στο Βατερλό, και τις «σώφρονες και  λογικές ηγετικές φυσιογνωμίες» του έθνους σκεπτικές έως αρνητικές, προ δικάζουσες  μια νέα αποτυχία και σφαγή.

Αλλά όπως έγραψε  ο αδελφός μας Ν. Καζαντζάκης «Το ελληνικό γένος αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους εχθρούς- εξωτερικούς κι εσωτερικούς, προπάντων εσωτερικούς- ύστερα από τόσους αιώνες κακομοιριά, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάει όχι στη λογική το χρωστάει στο θάμα. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας. Ευλογημένη η σπίθα αυτή που αψηφάει τις φρόνιμες συμβουλές της λογικής, κι όταν φτάσει το Γένος στα χείλια του Γκρεμού, βάζει φωτιά σε ολόκληρη την ψυχή και φέρνει το θάμα. Στα θάματα χρωστάει η Ελλάδα τη ζωή της».

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν και τις μορφές που συμμετείχαν σε αυτά , ώστε να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια θα μας παρουσιάσουν οι έγκριτοι ομιλητές και θα  αναδείξουν τον σημαντικό  ρόλο των αδελφών μας , στην προεπαναστατική περίοδο  όχι από διάθεση «τεκτονικού πατριωτισμού» , αλλά με μοναδικό σκοπό να παραδειγματιστούμε από αυτούς και την προσφορά τους στην πατρίδα.

Τιμώμενος προσκεκλημένος την 31η Μαρτίου ο Υ:.Μ:.Τ:. του Υ:.Σ:.  δια την Δημοκρατία της Αϊτής, ο Κρατ:. αδ. Γκαετάν Μέντορ, 33ο καθώς η Αιτή ήταν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος που στις 15 Ιανουαρίου 1822 αναγνώρισε τον Ελληνικό Αγώνα για την απελευθέρωση από την Οθωμανική κυριαρχία και στήριξε έμπρακτα την επανάσταση.

Ενδεικτικά ανέφερε:
« Απόψε, σε ανάμνηση της μεγαλειώδους επετείου, στο όνομα της Αϊτής και του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου και Τελευταίου Βαθμού του Α:. Α:. Σ:. Τ:. για την Αϊτινή Δημοκρατία και με στόχο να επισφραγίσω τις φιλικές μας σχέσεις με την Ελλάδα, που υπερβαίνουν την εκατονταετηρίδα, δυνάμει των εξουσιών που μου έχουν απονεμηθεί από τους  ίσους  προς   εμένα, ανακηρύσσω το έτος αυτό 2021,  Έτος Επετείου Διακοσίων ετών εις μνήμην της Ανακηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος (25/03/1821 – 25/03/2021),  Έτος Ελληνο – Αϊτινής   Φιλίας   και τον  Εξοχότατο και Κραταιότατο  Αδελφό  Ευάγγελο  Α.  Μπινιάρη 33ο,  ως επίσης   και   τον  τέως Ύπατο, Κραταιότατο Αδ:. Νικόλαο Κιλάκο 33ο, Επίτιμα Μέλη του  Υπάτου  Συμβουλίου  του  33ου και Τελευταίου Βαθμού του Α:. Α:. Σ:. Τ:. για την Αϊτινή Δημοκρατία !»
(δείτε εδώ τον συνολικό χαιρετισμό του Υ:.Μ:.Τ:. δια την Αϊτή)

Ιστορικά τεκτονικά τεμάχια παρέθεσαν οι αδ:. αδ:. μας,

 – Στυλιανός Μουζάκης 33ο με θέμα
«Μυστικές εταιρείες πριν την Επανάσταση και Ρήγας Βελεστινλής»

– Στυλιανός Πολίτης
 33ο με θέμα
«Φιλική Εταιρεία – δυο αιώνες πριν την επανάσταση»

– Κ. Κ.
32ο ΕΜΕ με θέμα
«Η προσφορά των ΕλλήνωνΤεκτόνων της Ανατολικής Ευρώπης στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους»
( Αλέξ. Υψηλάντης, Στ. Οβιδιος, Δεκεμβριστές, προετοιμασία της επανάστασης στο Ιάσιο)

Σύντομους χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν :
– Ο Επίτ:. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση και τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Απόδημου Ελληνισμού αδ. Στέφανος Ταμβάκης
– Ο Ανθ:. Μ:.Τ:. του Υ:.Σ:. του Α:.Α:.Σ:.Τ:. δια την Κύπρον Κρ:. αδ.  Ιωάννης Βιολάρης 33ο
– Ο Ανθ:. Μ:.Τ:. του Υ:.Σ:. του Α:.Α:.Σ:.Τ:. δια την Ελλάδα Κρ:. αδ.  Δημήτριος Παπαχαρίσης,33ο
– Ο π. Μ:.Δ:. της Μ:.Σ:.Τ:.Κ:. Ενδ:. και Κρ:. αδ. Πέτρος Μαχαλεπής 33ο
– Ο Ενδ:. και Κρ:. αδ.  Γεώργιος Μπινιάρης,33ο
– Ο Επιτ:. Μ:.Δ:. της Μ:.Σ:.Τ:.Κ:. Ενδ:. και Κρ:. αδ.  Παναγιώτης Ιωάννου, 33ο
– Ο τ. Υ:.Μ:.Τ:. του Υ:.Σ:. δια την Ελλάδα και επικεφαλής του Τάγματος De Molay International της Δικαιοδοσίας της Ελλάδος Κραταιότ:. αδ.  Νικόλαος Κιλάκος,33ο
– Ο Επίτ:. Υ:.Μ:.Τ:. του Υ:.Σ:. του Α:.Α:.Σ:.Τ:. δια την Κύπρο Κραταιότ:. αδ. Παναγιώτης Βαβλίτης, 33ο

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη της 31ης Μαρτίου 2021 ο Υ:.Μ:.Τ:. δια την Κύπρο Κραταιότ:. αδ.  Πάμπος Χαραλάμπους 33ο ανέφερε:

« Κραταιότατε Ύπατε Μεγ:.Ταξ:. Φίλτατε Αδ:. μου Ευάγγελε Μπινιάρη,

Τrès Puissant Sovereign Grand Commanteur très cher Frère Gaetan Mentor,

Κραταιότατε Επιτ:.Υπ:.Μεγ:.Ταξ:. και Φίλτατε Αδ:. μου Νικόλαε Κιλάκο,

Κραταιά Μέλη των δύο Υπάτων Συμβουλίων,

Φίλτατοι Αδελφοί μου,

Εκ μέρους του Υπ:.Συμβ:. διά την Κύπρο και όλους τους κύπριους Αδδ:. του Φιλοσοφικού Τεκτονισμού σας μεταφέρω εγκάρδιο χαιρετισμό αδελφικής αγάπης αλλά και εθνικής περηφάνειας για το θαύμα της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Το ομόεθνον, ομοαίματον, ομόθρησκον και ομόγλωσσον που μας ενώνει μας, δίνει το δικαίωμα αυτό της περηφάνειας.

Tο Εικοσιένα συνέχισε να ζει και να εμπνέει τους κατοπινούς αγώνες μας. O έφηβος ακόμη αγωνιστής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 Παναγιώτης Τουμάζος, μεθυσμένος κι αυτός από το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα έλεγε στον πανηγυρικό που εκφώνησε στο σχολείο του:

«Η επαφή μας με το ’21 δεν έπαυσε και οι επικοί αυτοί αγώνες της 25ης Μαρτίου συνεχίζονται στο αιματοβαμμένο νησί μας από ισάξιους του ’21 αγωνιστές και πιστούς λάτρεις της Ελευθερίας. Γιατί η Κύπρος, παιδί κι αυτή της Ελλάδας δεν μπορούσε παρά να θέσει υπεράνω όλων την εθνική επιταγή της Ενώσεως με τη μητέρα της. Οι ήρωές μας που βάψανε με το αίμα το Νησί μας απέδειξαν με την έμπρακτη θυσία τους ότι η παράδοσις του ’21 συνεχίζεται και εξακολουθεί να αποτελεί την εθνική επιταγή της φυλής μας». Δυο χρόνια αργότερα πέρασε και ο ίδιος στη χορεία των αθανάτων.

Επίσης εμείς οι κύπριοι ας μην ξεχνούμε ότι 200 χρόνια μετά αγωνιζόμαστε ακόμα για την αποτίναξη του ζυγού από τον ίδιο κατακτητή όπως και τότε.

Χαιρετίζω την παρουσία του Κραταιοτάτου Αδ:. Gaetan Mentor ΥΜΤ του Υπάτου Συμβουλίου της Αϊτής που ήταν η πρώτη χώρα το 1822 που αναγνώρισε τον Ελληνικό Αγώνα για την απελευθέρωση από την Οθωμανική κυριαρχία και στήριξε έμπρακτα την Επανάσταση.

«Mon très cher Frère, très Puissant Sovereign Grand Commanteur Gaetan, j’ai le grand plaisir et l’honeur de vous voir parmi nous ce soir, à l’occasion de ce grand anniversaire national de la Grèce. Notre amour fraternel soit toujours avec toi.»

Σας ευχαριστώ για τη μαζική συμμετοχή σας, φίλτατοι Αδελφοί μου στην αποψινή εκδήλωση και τη μέθεξη στα εθνικά μας ιδεώδη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Κραταιότατο ΥΜΤ και αγαπημένο φίλο και Αδελφό Ευάγγελο Μπινιάρη καθώς και τα μέλη του Υπάτου Συμβουλίου διά την Ελλάδα. Ευχαριστώ επίσης όσους εργάστηκαν για την άρτια προετοιμασία και εκτέλεση αυτής της μεγαλειώδους εκδήλωσης.

Όλως ξεχωριστά ευχαριστώ τον Αδελφό Αδ.: Κ. Κ., 32ο ΕΜΕ ομιλητή της εσπέρας, για την εμπεριστατωμένη μελέτη του που μας παρουσίασε απόψε. Έχουμε μάθει πολλά και άγνωστα για μένα τουλάχιστον για την προσφορά των Ελλήνων Τεκτόνων της Ανατολικής Ευρώπης στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους.»

Μουσικά οι εκδηλώσεις επενδύθηκαν με σχετικές δημιουργίες των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών Νίκου Σκαλκώτα και Μανώλη Καλομοίρη με την επιμέλεια και ζωντανές ηχογραφήσεις του διεθνούς φήμης μουσικού Δρ. Σωτήρη Δημητριάδη